måndag 5 november 2007

Feta hundar.

Dagens utläggning handlar om feta hundar. Ungefär 70% av alla hundar som man ser i Beijing är feta.

Min egen lilla teori är att detta är ett direkt resultat av den kinesiska ettbarnspolitiken. Varför? Jo, i kina är man av tradition van vid att vara en del av en stor familj. Familjen är ens stolthet. Det finns ett kinsiskt talesätt som ungefär lyder; "Lycka är att ha tre generationer under samma tak". Man bor tillsammans och tar hand om varandra. Man har av tradition oftast löst både barnomsorg och äldrevård inom familjen.

Nu är man i Kina mycket begränsad av ettbarnspolitiken. Har man inte råd att betala böterna för fler, (idag ca 50 000:- per barn) så blir det bara ett. Mamma, pappa, mor-, och farföräldrar får idag i regel bara ett barn eller barnbarn att rå om och skämma bort. Ett resultat av detta har blivit det man i Kina idag kallar för "små kejsare". Små barn är otroligt bortskämda, vana vid att alltid få extremt mycket uppmärksamhet och att alltid få sin vilja igenom. (Det här är för övrigt en av anledningarna till att jag tackade ny till att arbeta på kindergarden).

Ett annat problem som har kommit av den utomlands mycket omdiskuterade ettbarnspolitiken, i Kina varken ifårgasätter eller disukterar man någonting särskilt mycket, är just äldrevården. Det finns för få unga människor. Man kan inte ta hand om de äldre inom familjen längre.

Det här är den stora anledningen till att det sitter så otroligt många flickor på barnhem runt om i Kina. Får man en flicka så flyttar hon av tradition hem till sin man, och ofta också hans föräldrar efter det att hon har blivit gift. Har man då bara en flicka så blir man ensam. Man har ingen som bor hos sig och då inte heler någon trygghet för när man blir äldre. Får man bara ha ett barn vill man ju då helst ha en son.

Feta hundar var det ja. Det finns många, många fler ensamma gamla människor i dagens Kina. Vad gör dom? Jo, de skaffar sig hund. Hunden blir ett substitut för familjen, den blir som ett barn eller ett barnbarn. Fetma anses fortfarande vara ett bevis på välstånd i Kina. En av de finaste komplimanger du kan få av en kines är: "Vad tjock du har blivit!". Hur tar man då hand om sin lilla vovve på bästa sätt? Och framförallt, hur visar man för andra att man har råd att ta hand om den? Jo, man ger den massor med mat och ser till att det behöver gå själv så lite som möjligt. Hundar i Kina blir burna och får bland annat åka dramat, barnvagn och cyckelkorg. Det verkar som om dom tycker att det är skönt också. Det kanske inte är så konstigt med tanke på hur dom ser ut.

Kanske man borde starta viktväktarna för vovvisar här?

Inga kommentarer: